Afgelopen week legde ik onze dochter uit waarom ik de presidentsverkiezingen in de VS zo belangrijk vond. Ik vertelde dat ik de huidige president niet leuk vond en dat ik hoopte dat er een nieuwe president kwam. “Waarom dan mama?”
Ik vertelde haar dat Trump moeilijk kan omgaan met mensen die anders zijn dan hij. En dat hij daarom onaardig doet tegen veel mensen, zoals vrouwen, mensen met een andere kleur, mensen met weinig geld, mensen die anders geloven.
Mijn dochter werd bleek rond haar neus en vroeg met een trillend stemmetje: “vindt hij mij dan ook niet leuk, omdat ik bruin ben?, vind hij mensen uit Thailand stom?”. Mijn hart brak.
Bij ons thuis zijn een aantal gouden regels: Je bent vriendelijk, helpt anderen en voor je oordeelt vraag je af “waarom?”.
Op dit moment ben ik bezig met de afronding het schrijven van de module Leiderschap en Cultuur voor Avans+. En ik merk dat de rode draad hierin is ‘voor je een oordeel velt, vraag je je af “waarom?”.
Dus toen onze 6‑jarige vroeg of Trump misschien een “vervelend gevoelentje” had en daarom misschien onaardig deed, kreeg ik een gevoel van hoop.
Als we onszelf, elkaar en onze kinderen leren om eerst te vragen “waarom?” ontstaat compassie en begrip.
Wat leer jij je kinderen? Je collega’s? En jezelf?
No-nonsense coaching en direct toepasbaar in de praktijk
Mijn stijl van coachen is oplossings- en praktijkgericht. Ik pas zowel Co-Active coaching als KATA-coaching toe. Simpel gezegd betekent dit dat ik focus op de persoon als geheel en wat hij/zij nodig heeft om richting te geven aan zijn leven.
Je hoeft geen urenlange gesprekken met me te voeren, omdat je als leidinggevende al druk genoeg bent. Ik zorg snel voor inzichten die makkelijk te onthouden zijn, zodat jij het direct in de praktijk kan toepassen.
Onze gesprekken mogen van mij best gezellig zijn, zolang jij naar buiten wandelt met een actieplan om er weer tegenaan te gaan. Lees meer over leiderschapscoaching.