Ontwikkeling van organisaties en teams
Het ontwikkelen van organisaties en teams kun je vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Gebruik de artikelen en video’s in de kennisbank om jouw kennis over organisatieontwikkeling te vergroten.
Organisatieontwikkeling: kennis over organisatieculturen
Bij organisatieontwikkeling is kennis over organisatieculturen erg belangrijk. Uit onderzoek van Cameron en Quinn (2011) komen vier organisatieculturen naar voren. Deze licht ik hier toe, zodat jij met deze organisatiekundige kennis de manier van doen binnen jouw organisatie makkelijker kunt plaatsen. Lees meer…
Teams anno nu
Organisaties zijn niet meer wat ze vroeger waren. Door emancipatie, vergrijzing, migratie en internationale samenwerking zijn teams diverser geworden. Dat is goed nieuws want uit vele onderzoeken blijkt dat een divers team beter presteert dan een team van mensen die allemaal erg op elkaar lijken. Lees meer…
Teamontwikkeling door teamcoaching
In de teamcoaching leren jullie als MT wat er voor jullie nodig is om stressvrij en resultaatgericht de doelstellingen te realiseren. Daarnaast ontwikkelen jullie in de coaching voor managementteams jullie kennis over organisatieontwikkeling. Lees meer…
Ontwikkelen van organisatiewaarden
Ik heb bij diverse organisaties gezien dat het directieteam de waarden voor de organisatie had bepaald. Vaak hadden ze daar veel tijd met elkaar aan gespendeerd en waren ze reuze trots op het waardendocument wat ze hadden opgesteld. Helaas bracht dat nooit de gewenst organisatieontwikkeling. Lees meer…
Wat zijn de kernkwaliteiten van mijn team?
Een nadeel van deze “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” mentaliteit is dat we niet lang stil staan bij de dingen die goed gaan en daardoor vaak weinig kennis hebben van onze sterke punten, onze Kernkwaliteiten. Dit geldt voor zowel bedrijven als teams. Hieronder stel ik je drie vragen waarmee je Kernkwaliteiten van je team in kaart kunt brengen. Lees meer…
Ontwikkel de organisatie: maak je feedback wel waardevol!
In deze vlog leer ik je een methode om waardevol feedback te geven op een manier waarop de ontvanger er echt van leert! Vergroot het zelfinzicht van jouw collega’s en teamleden en ontwikkel je organisatie. Bekijk de video…
Kernwaarden: zo moet het dus niet!
In deze vlog vertel ik meer over hoe je als organisatie níet moet bepalen wat de organisatiewaarden zijn! Een veel gemaakte fout ontrafeld! Bekijk de video…
Diversiteitsbeleid als onderdeel van organisatieontwikkeling
Uit internationale vergelijkingen blijkt keer op keer dat Nederland slecht presteert op het gebied van diversiteit. Ondanks het besef van de voordelen van diversiteit, blijft de doorstroom van vrouwen en biculturelen naar leidinggevende posities achter. Daarom hebben succesvolle organisaties een actief diversiteitsbeleid. Lees meer…
De juiste teamsamenstelling
In deze vlog leg ik uit wat de invloed is van verschillende persoonlijkheidstypes binnen een team en waarom de samenwerking soms niet zo loopt als gehoopt. Teamontwikkeling is een belangrijke component van het ontwikkelen van organisaties. Bekijk de video…
Ontwikkel jouw visie!
Iedereen wil een visionair zijn. Daar wordt heel gewichtig over gedaan. Maar ook jij kunt een visie ontwikkelen die echt van jou is én anderen inspireert! Bekijk de video…
Organisatieontwikkeling: hoe verbeter je je team?
In deze vlog geef ik 4 tips voor leidinggevenden voor een betere samenwerking in het team door het verbeteren van de verbinding in je team. Met meer verbinding in de teams kun je je organisatie beter ontwikkelen. Bekijk de video…
Verbeter de concurrentiepositie van je organisatie
In deze vlog leg ik uit waarom het van belang is om in netwerken samen te werken en waarom je dat een concurrentievoordeel oplevert. Dit betekent ook dat organisaties intern ook als netwerken moeten gaan samenwerken. Externe groei betekent dus interne organisatieontwikkeling. Bekijk de video…
Een goede organisatiestrategie in een paar stappen
In deze vlog leg ik je uit welke stappen je moet zetten om een goede strategie voor je organisatie of organisatieonderdeel te ontwikkelen. Bekijk de video…
Teamfases van Tucker: De fases waar jouw team doorheen gaat
In deze vlog leg ik kort uit door welke fases een team heen gaat. In welke fases zit jouw team? Bekijk de video…
Gratis e‑book voor organisatieontwikkeling: Ontwikkel je visie in 4 stappen
Succesvolle mensen: Ontdek hun geheim
Wat doen succesvolle mensen? En wat doe jij? Iedereen boekt weleens successen. Bijvoorbeeld door een promotie, goede voornemens of plannen die je gerealiseerd hebt. Je hebt je door niets of niemand laten tegenhouden en je plan goed weten uit te voeren. Maar wat heeft…
Wat te doen bij een burn-out?
Aantal mensen met burn-out in 2020 Er is op dit moment ontzettend veel stress in Nederland. Als we kijken naar onderstaande cijfers zien we bijvoorbeeld dat 70% van de werknemers zijn/haar werk stressvol vindt. De verwachting is dat dit percentage nog gaat stijgen.…
Delegeren. Hoe dan?
Een kei in de inhoud en toch delegeren. Heel veel managers en directeuren zijn inhoudelijk steengoed. Steengoed in wat hun medewerkers moeten doen. Waarom is delegeren moeilijk? Voor veel leiders is delegeren vaak moeilijk, doordat ze zelf het werk van hun teamleden…
Perfectionisme. Wat levert het op?
Een aanzienlijk deel van mijn klanten heeft last perfectionisme. Ze werken superhard, streven naar het beste en zijn enorm streng voor zichzelf. Vaak stel ik hun de vraag wat hun perfectionisme hen oplevert. De positieve kant van perfectionisme Met het streven om het…
Hoe kan ik stress en burn-out voorkomen?
Wist je dit over stress en burn-out…? …70% van de werknemers in Nederland zijn/haar werk stressvol vindt? …25% van de Europeanen risico loopt op gezondheidsproblemen vanwege stress op het werk? …4 van de 10 werknemers van mening is dat er niet goed wordt omgegaan…
De cirkel van invloed en betrokkenheid
De cirkel van invloed en betrokkenheid is een model van Stephen Covey. De cirkel van invloed is dat waar jij controle over hebt, waar je invloed op kunt hebben. Dat zijn jouw gedachten, mindset en gedrag. De cirkel van betrokkenheid is datgene waar je iets van vindt.…
MBTI-types
De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een instrument waarmee je diepgaand inzicht in je eigen persoonlijkheid krijgt. Je krijgt inzicht in dingen die je moeiteloos afgaan en wat je energie kost. Ook biedt het veel informatie over wat er met jou gebeurt bij stress.…
Thuiswerken en stress
Thuiswerken en corona. De indeling van ons werk en leven is flink gewijzigd. We werken veel meer vanuit huis. Daardoor ben je ook veel thuis. Maar heb je met dat thuiswerken ook minder stress? Lees onderaan dit artikel onze tips voor thuiswerken. Hoeveel mensen zijn…
Waarom dan mama?
Afgelopen week legde ik onze dochter uit waarom ik de presidentsverkiezingen in de VS zo belangrijk vond. Ik vertelde dat ik de huidige president niet leuk vond en dat ik hoopte dat er een nieuwe president kwam. “Waarom dan mama?” Ik vertelde haar dat Trump moeilijk…
Organisatieontwikkeling: Leiding geven aan groepsdynamiek
Om als leider goed vorm te geven aan organisatieontwikkeling is kennis van groepsdynamiek van groot belang. Met het woord groepsdynamiek wordt verwezen naar de processen die zich in groepen afspelen en de invloed die je op deze processen kunt uitoefenen. Groepsdynamiek wordt ook wel de psychologie van de kleine groep genoemd. Hieruit kun je concluderen dat van jou als leider een basisniveau van psychologische kennis wordt verwacht.
Er zijn diverse psychologische modellen die bruikbaar zijn gemaakt voor toepassing op teams in organisaties. Ze maken het voor jou als leider mogelijk om meer kennis te vergaren over de psychologie van jouw “kleine groep”. Instrumenten als MBTI, DISC, Management Drives en Belbin bieden je inzicht in persoonlijke drijfveren, gedrag en voorkeuren.
Wanneer je een heldere kijk hebt op de processen die er binnen je team en organisatie spelen, kun je daar ook invloed op uitoefenen. Bij een gebrek aan inzicht in de groepsdynamiek, kan de dynamiek jou en de groei van de organisatie echter in de weg gaan zitten.
MBTI voor presteren op topniveau
Als leider kun je MBTI inzetten om de samenwerking en interactie binnen je team positief te beïnvloeden. De Myers Briggs Type Indicator (MBTI)-vragenlijst is wereldwijd het meest gebruikte persoonlijkheidsinstrument. Het meet de voorkeuren van mensen. MBTI biedt inzicht in persoonlijke stijl en ontwikkelbehoeften. De vragenlijst in combinatie met een intensief feedbackgesprek biedt mensen de mogelijkheid om hun voorkeursstijlen vast te stellen.
Catherine Myers en Isabel Brigss zijn de ontwikkelaars van MBTI. Zij geloofden dat als mensen elkaar beter begrepen, ze beter zouden samenwerken en er minder conflicten zouden zijn. MBTI wordt daarom veel ingezet als instrument om meer inzicht te krijgen in de dynamiek van een groep.
MBTI biedt teamleden inzicht in hun persoonlijke voorkeursstijlen. Door deze voorkeuren te delen creëer je bij teamleden begrip voor elkaars gedrag. Ook leert MBTI mensen hoe zij hun gedrag kunnen aanpassen om beter samen te werken.
Daarnaast biedt MBTI als toegevoegde waarde handvatten aan over hoe mensen met verschillende types elkaar kunnen aanvullen. Hiermee versterk je het team en kan één plus één drie worden.
Tenslotte creëert MBTI binnen een team bewustzijn van de sterke punten en valkuilen van een team. Zo maakt MBTI het ook mogelijk om heel bewuste keuzes te maken in teamsamenstellingen.
Door het goed inzetten van MBTI kun je als leider de prestaties van je team sterk verbeteren. Zelfinzicht, inzicht in elkaar en kennis over de groepsprocessen bieden jou en je team veel handvatten voor versterking. Zonder dat het heel veel moeite kost of stress oplevert.