Kernwaarden
Betekenis kernwaarden
De officiële betekenis van kernwaarden is: iets wat een persoon of samenleving nastrevenswaardig vindt. Waarden geven aan wat men wenselijk vindt.
Iedereen heeft een set aan waarden. Dit zijn de dingen die je belangrijk vindt en waar jij voor staat. Ze zijn waardevol. Jouw waarden vormen je kompas voor wat goed is en wat fout is.
Kernwaarden zijn die waarden die je het allerbelangrijkst vindt. Die 4 zaken waar jij echt voor staat. Dit zijn dingen die zo belangrijk voor je zijn dat ze ononderhandelbaar zijn. Wat anderen er van vinden maakt niet uit. Dít zijn jouw kernwaarden.
Omgaan met verschillen in waarden
Ik heb ooit gewerkt bij een bedrijf waar de manier van werken lijnrecht tegenover mijn persoonlijke waarden stond. Eén van mijn belangrijkste persoonlijke waarden is onafhankelijkheid. De belangrijkste waarde van het bedrijf was daarentegen loyaliteit.
De organisatie kwam in financieel zwaar weer en beide partijen zochten naar een manier om het bedrijf weer gezond te maken. Mijn insteek was om de oorzaak van de slechte resultaten tot in de wortel uit te zoeken. Op basis daarvan wilde ik de juiste vervolgacties bepalen. Ongeacht de consequenties voor mijn eigen rol of voor andere personen die er bij betrokken waren.
Het bedrijf wilde juist, in lijn met hun organisatiewaarden, het verleden laten rusten en met trouwe, loyale werknemers toewerken naar de eerder geformuleerde toekomstvisie. Een totaal verschillende benaderingswijze. Geen van beiden zat fout, maar o zo anders.
Zijn er botsende kernwaarden in jouw organisatie of team? Een ervaren teamcoach helpt jullie verder.
Persoonlijke Kernwaarden
Je Kernwaarden zijn vaak ontstaan in je vroegste jeugd en ze vinden hun oorsprong voor een groot deel in de opvoeding die je hebt gehad. Al je hele leven draag je ze met je mee en ze zijn niet onderhandelbaar. Kernwaarden zijn zo eigen dat je je er vaak niet actief van bewust bent. Niet van wat exact jouw waarden zijn en niet van wat voor impact ze hebben.
Toch hebben jouw Kernwaarden heel veel invloed op jouw manier van doen. Ze zijn jouw moreel kompas en zorgen er voor dat jij de keuzes maakt die voor jou goed voelen. Dus wil je meer weten over waarom je de dingen doet die je doet? Dan helpt het enorm als je goed weet wat jouw persoonlijke waarden zijn.
Jouw Kernwaarden zijn dat deel van jouw persoonlijkheid dat zich in de ijsberg vlak onder de oppervlakte manifesteert.
Organisatiewaarden en bedrijfscultuur
De waarden van een organisatie zie je terug in de organisatiecultuur. Wanneer je weet met wat voor soort organisatiecultuur je te maken hebt, kun jij als leider daar rekening mee houden en er op inspelen.
Elke organisatie heeft een eigen organisatiecultuur. Die cultuur en de organisatiewaarden worden gevormd door de waarden en normen van de mensen in die organisatie. De organisatiecultuur is meestal diep verankerd en daardoor erg moeilijk te veranderen. Zelfs al verlaten veel mensen de organisatie en komen er veel nieuwe collega’s bij – vers bloed, in managementtermen – er verandert weinig. De belangrijkste eigenschappen van de cultuur blijven bijna altijd nog goed zichtbaar, voelbaar en alom aanwezig.
Nieuwe doelen, nieuw cultuur?
De Nederlandse overheid heeft in de jaren ’90 diverse staatsbedrijven zonder winstoogmerk geprivatiseerd. Deze bedrijven werden zelfstandig en kregen een winstdoelstelling. Daarmee zouden ze doelmatiger gaan werken en door marktwerking zouden de kosten voor de consumenten lager worden. De ervaring leert dat die gedachten veelal niet uitgekomen zijn. De reden daarvoor? Organisatiecultuur. De culturen van de staatsbedrijven bleken zeer hardnekkig en de manier van doen in de organisaties veranderde niet of zeer langzaam. Daardoor gingen de medewerkers geen ander gedrag vertonen en werden er niet wezenlijk andere resultaten geboekt.
Bedrijfswaarden en persoonlijke kernwaarden
Een organisatiecultuur is meestal diep verankerd en moeilijk te veranderen. Maar als de leiding van een bedrijf het echt wil, is het niet onmogelijk. Met een gedegen meerjarenplan, dat zeer vakkundig uitgevoerd wordt, is het te realiseren. Om dat proces goed te begeleiden, adviseer ik je om daartoe opgeleide bedrijfskundige in te huren. Ik weet precies welke stappen je te zetten hebt!
Je merkt dat de vier culturele hoofdvormen van Cameron en Quinn (2011) zeer bruikbare handvatten geven bij het omschrijven van de cultuur van jouw organisatie of team. Toch is het zinvol om nog eens extra diep in te zoomen op de waarden en cultuur van specifiek jouw team of organisatie. Immers, een organisatie past nooit volledig binnen één hokje.
Wanneer je de specifieke waarden van jouw organisatie in kaart brengt, dan kun je ze afzetten tegen jouw persoonlijke waarden. Jouw Kernwaarden. Dat biedt veel leiders goede inzichten.
“Integrity is choosing courage over comfort.” - Brene Brown
Voorbeelden van Kernwaarden
Een aantal voorbeelden van kernwaarden zijn:
- Positief
- Resultaatgericht
- Lef
- Enthousiast
- Zorgzaam
- Samenwerken
- Accuratesse
- Onafhankelijkheid
- Klantgericht
- Respect
Re-spectare
Susan: “Een van mijn Kernwaarden is respect. Het woord respect stamt af van re-spectare wat nog een keer kijken betekent. Twee keer kijken om écht te begrijpen, dat vind ik super belangrijk”
Jouw Kernwaarden en waarden van bedrijf
Idealiter sluiten jouw persoonlijke Kernwaarden aan bij de Kernwaarden van jouw organisatie en het team waarin je werkt. Namelijk, wanneer de waarden en cultuur van je team en organisatie naadloos aansluiten op jouw persoonlijke waarden is dat gunstig want dan zijn de morele kompassen hetzelfde afgesteld. Er ontstaan minder discussies en het is direct duidelijk waarom iets belangrijk is. Dat levert jou flow op. En met flow kun je moeiteloos je gedroomde resultaten boeken!
Ontdek jouw Kernwaarden
Er zijn diverse manieren om te achterhalen wat jouw kernwaarden zijn. Wat goed werkt, is om uit een lange lijst van waarden (een voorbeeld is hier terug te vinden) tien kernwaarden te kiezen die je het beste bij jezelf vindt passen. Deze schrijf je op losse briefjes. Dan haal je vier briefjes weg. De zes overgebleven waarden rangschik je vervolgens op hoe goed ze bij jou passen, je maakt een top zes. Tot slot verwijder je ook nummer vijf en zes. Check bij jezelf of dat goed voelt. Als het je heel onrustig maakt, haal je alleen nummer zes weg. Nu heb je een lijstje van vier of vijf waarden. Schrijf deze voor jezelf op en probeer bij jezelf na te gaan of deze waarden voor jou de Kern raken. Is dat zo, dan heb je zojuist jouw vier persoonlijk Kernwaarden in kaart gebracht.
Kernwaarden van organisatie
Het in kaart brengen van de waarden van een organisatie, of een onderdeel daarvan, kan op een vergelijkbare wijze gebeuren als hierboven beschreven voor jouw persoonlijke Kernwaarden. Het neemt alleen wel veel meer tijd in beslag. Het bepalen van de top tien van de meeste belangrijke waarden doe je dan met de hele organisatie of je hele team. Dat kan gedaan worden door te stemmen, waarbij de waarden waarop het meest gestemd is, in de top tien komen.
Vervolgens kun je groepsdiscussies organiseren om de tien waarden terug te brengen naar zes. Hierop kan door de hele organisatie of het hele team gestemd worden. De top vier van waarden die daar vervolgens uitkomt, zou dan de organisatiewaarden moeten vertegenwoordigen die écht bij de organisatie en de cultuur passen. Dan zijn de Kernwaarden van de organisatie.
No-nonsense coaching en direct toepasbaar in de praktijk
Kom er achter welke rol jouw waarden spelen in jouw werk en de manier waarop jij keuzes maakt.
Mijn stijl van coachen is oplossings- en praktijkgericht. Ik pas zowel Co-Active coaching als KATA-coaching toe. Simpel gezegd betekent dit dat ik focus op de persoon als geheel en wat hij/zij nodig heeft om richting te geven aan zijn leven.
Onze gesprekken mogen van mij best gezellig zijn, zolang jij naar buiten wandelt met een actieplan om er weer tegenaan te gaan. Mijn kernwaarde is namelijk: resultaatgerichtheid.
Samenvatting: De Kernwaarden
Een organisatiecultuur wordt gevormd door de waarden en normen van de mensen in die organisatie. De organisatiecultuur is meestal diep verankerd en moeilijk te veranderen.
Het is zinvol om goed in te zoomen op de waarden en cultuur van jouw team of organisatie. Wanneer je deze in kaart brengt, kun je ze namelijk afzetten tegen jouw persoonlijke Kernwaarden. Idealiter sluiten jouw Kernwaarden aan bij de waarden van jouw organisatie en het team waarin je werkt. Namelijk, wanneer de waarden en cultuur van je team en organisatie naadloos aansluiten op jouw persoonlijke waarden, levert dat heerlijke flow op.
De tien bouwstenen voor presteren zijn:
- Kerngedachte
- Kernproduct
- Kernproces
- Kernwaarden
- Kernovertuigingen
- Kerncompetenties
- Kernteam
- Kernkwaliteiten
- Kernvisie
- Kernboodschap
De eerste zes bouwstenen vormen samen het Kernprofiel.