Het Kernteam
Onmisbare bouwsteen voor presteren: Het Kernteam
Presteren hangt niet alleen af van jouw acties en persoonlijkheid. Ook je omgeving bepaalt jouw succes. Deze bouwsteen voor presteren is het Kernteam.
Teams anno nu
Organisaties zijn niet meer wat ze vroeger waren. Door emancipatie, vergrijzing, migratie en internationale samenwerking zijn teams divers qua samenstelling. Dat is goed nieuws. Want veel onderzoeken zeggen dat een divers team beter presteert dan een team van mensen die allemaal erg op elkaar lijken.
Weinig diversiteit leidt tot problemen!
Ik heb een aantal jaar gewerkt bij een groot bedrijf dat bestond uit verschillende grote afdelingen. Elke onderdeel had zijn eigen HR Manager. Samen vormden de HR Managers het MT HR.
Dit team had één duidelijk probleem. De vergaderingen duurden elke keer veel te lang. Alle leden van het team stoorden zich eraan. De oorzaak van dit probleem lag in de voorkeurstijl van de teamleden. Zij hadden bijna allemaal eenzelfde voorkeur voor extraversie. Dat maakte dat de groepsleden bij voorkeur mondeling communiceerden, al pratende ideeën uitwerkten, een brede interesse hadden, sociaal en expressief waren.
Door de eenzijdige voorkeurstijl werden ook de valkuilen van het team heel zichtbaar. Voorafgaand aan de vergadering werd weinig schriftelijk gedeeld. Wat er wel gedeeld was, werd vervolgens nog uitgebreid besproken om de gedachten daarover aan te scherpen. Ook zorgde de brede interesse van de teamleden dat er vaak afgedwaald werd. Hierdoor duurden de vergaderingen altijd veel langer dan gewenst.
In de praktijk
Dat diverse teams beter presteren klinkt heel mooi, maar de praktijk is weerbarstig. Een team met een grote diversiteit levert mooie verrassingen, nieuwe perspectieven en originele ideeën op.
Helaas is het tegenovergestelde ook vaak waar. Bij een divers team ligt onbegrip op de loer. Dat leidt tot verwarring, irritaties en mensen die zich star vasthouden aan hun eigen standpunten.
Zonder wederzijds begrip worden verschillen uitvergroot. En verslechtert de samenwerking. Zo vormt diversiteit een argument om resultaten juist niet te hoeven boeken.
“Great things in business are never done by one person”
Een goed kernteam: structurele maatregelen
Een goed diversiteitsbeleid bestaat niet alleen uit tijdelijke maatregelen. Het richt zich vooral op structurele maatregelen. Hierbij wordt er dan extra aandacht gegeven aan bepaalde groepen. Bijvoorbeeld in het loopbaan- en opleidingsbeleid,
In de praktijk richt diversiteitsbeleid zich vooral op het vinden en binden van personeel uit specifieke doelgroepen. Zoals jongeren, vrouwen, arbeidsgehandicapten en mensen met een bi-culturele achtergrond.
De gebedsruimte
Gedurende mijn loopbaan heb ik diverse rondetafelgesprekken begeleid rondom het thema diversiteit.
Tijdens een van die gesprekken zat ik aan tafel met een groep collega’s met een bi-culturele achtergrond. Binnen die groep waren er een aantal mensen Moslim. Zij gaven aan dat het voor hen uitdagend was om hun werk te combineren met hun geloof.
Zij wilden zich graag aan het voorschrift van hun geloof houden. En meerdere keren per dag te bidden. Maar ze hadden daar op het werk geen mogelijkheid toe. Het gevolg was dat zij hun gebeden vaak na hun werk moesten inhalen. Dat was zowel vervelend als lastig voor hen.
In het rondetafelgesprek spraken we meteen over mogelijkheden. Een ruimte met een mogelijkheid om de handen en voeten te wassen, zou het probleem oplossen.
De kolfruimte van het bedrijf beschikte over een wasbak en de deur kon er op slot gedraaid worden. In het overleg is direct besloten om de kolfruimte een dubbele functie te geven. Er is vervolgens meteen een kast in gezet om de religieuze attributen in op te bergen.
Ik herinner me de reactie van deze groep collega’s tot op de dag van vandaag. Ze waren zo blij. Ze voelden zich écht begrepen en gewaardeerd.
Op de juiste plek
Diversiteit gaat over de identiteit van medewerkers. Maar ook over de identiteit van een organisatie.
Het hebben van een succesvolle diverse organisatie gaat over meer dan alleen het invoeren van diversiteitsbeleid.
Allereerst, zet het diverse talent in op de juiste plekken. En zorg ten tweede dat medewerkers zich voldoende gewaardeerd voelen. Anders behaal je de gewenste voordelen van diversiteit niet.
De diversiteitsopdracht voor leiders
Van jou als leider wordt verwacht dat jij goed kunt omgaan met een diversiteit aan teamleden. Zowel binnen de teams waar je leiding aan geeft als de teams waar jij als lid deel van uitmaakt.
Om teams topprestaties te laten leveren, moet je op individueel niveau te kijken naar elk teamlid. En naar de in mijn boek besproken bouwstenen.
Van teams die de hoogste prestaties leveren, kent de leider van elk teamlid het Kernprofiel. Je weet dus van iedereen de Kerngedachte, het Kernproduct, het Kernproces, de Kernwaarden, de Kernovertuigingen en de Kerncompetenties.
Vervolgens zetten de beste leiders deze persoonlijke bouwstenen optimaal in. Zodat het team gezamenlijk meer wordt dan de som der delen. De sterke punten van teamleden worden maximaal ingezet en voor zwakke punten is er een helder plan om deze te compenseren.
Tenslotte heeft de leider van een topteam een helder Kernprofiel van het team als geheel. Aan de hand daarvan kunnen keuzes gemaakt worden die er voor zorgen dat de kracht van het team maximaal wordt gebruikt. Voor de uitdagingen is er een duidelijk plan om deze op te vangen.
Heb jij inzicht in de persoonlijke Kernprofielen van jouw teamleden?
Hoe werk jij met het Kernprofiel van jouw team?
Leiding geven aan groepsdynamiek
Om als leider goed te kunnen werken met de Kernprofielen van jouw team is kennis van groepsdynamiek van groot belang.
Met het woord groepsdynamiek wordt verwezen naar de processen die zich in groepen afspelen. En de invloed die je op deze processen kunt uitoefenen. Groepsdynamiek wordt ook wel de psychologie van de kleine groep genoemd. Hieruit kun je concluderen dat van jou als leider een basisniveau van psychologische kennis wordt verwacht.
Er zijn diverse psychologische modellen die bruikbaar zijn gemaakt voor toepassing op teams in organisaties. Ze maken het voor jou als leider mogelijk om meer kennis te vergaren over de psychologie van jouw “kleine groep”. Instrumenten als MBTI, DISC, Management Drives en Belbin bieden je inzicht in persoonlijke drijfveren, gedrag en voorkeuren.
Wanneer je een heldere kijk hebt op de processen die er binnen je team spelen, kun je daar ook invloed op uitoefenen. Bij een gebrek aan inzicht in de groepsdynamiek, kan de dynamiek jou en je team echter in de weg gaan zitten.
MBTI voor een Kernteam op topniveau
Als leider kun je MBTI inzetten om de samenwerking en interactie binnen je team positief te beïnvloeden. De Myers Briggs Type Indicator (MBTI)-vragenlijst is wereldwijd het meest gebruikte persoonlijkheidsinstrument. Het meet de voorkeuren van mensen. MBTI biedt inzicht in persoonlijke stijl en ontwikkelbehoeften. De vragenlijst in combinatie met een intensief feedbackgesprek biedt mensen de mogelijkheid om hun voorkeursstijlen vast te stellen.
Catherine Myers en Isabel Brigss zijn de ontwikkelaars van MBTI. Zij geloofden dat als mensen elkaar beter begrepen, ze beter zouden samenwerken en er minder conflicten zouden zijn. MBTI wordt daarom veel ingezet als instrument om meer inzicht te krijgen in de dynamiek van een groep.
MBTI biedt inzicht in voorkeuren binnen het Kernteam
MBTI biedt teamleden inzicht in hun persoonlijke voorkeursstijlen. Door deze voorkeuren te delen creëer je bij teamleden begrip voor elkaars gedrag. Ook leert MBTI mensen hoe zij hun gedrag kunnen aanpassen om beter samen te werken.
Daarnaast biedt MBTI als toegevoegde waarde dat het handvatten biedt over hoe mensen met verschillende types elkaar kunnen aanvullen. Hiermee versterk je het team verder en kan één plus één drie worden.
Tenslotte creëert MBTI binnen een team bewustzijn van de sterke punten en de valkuilen van een team. Zo maakt MBTI het ook mogelijk om hele bewuste keuzes te maken in teamsamenstellingen.
Door het goed inzetten van MBTI kun je als leider de prestaties van je team sterk verbeteren. Zelfinzicht, inzicht in elkaar, kennis over de groepsprocessen bieden jou en je team veel handvatten voor versterking. Zonder dat het heel veel moeite kost of stress oplevert.
“Coming together is a beginning, keeping together is progress, working together is success”
Dit bereik je dankzij teamcoaching
- Sterker leiderschap door een betere samenwerking binnen het MT
- Vaststellen van de werkwijze die jullie als bedrijf succesvol maakt, zodat er meer grip komt op het behalen van de financiële doelstellingen
- Creëren van focus en visie voor de komende jaren dankzij goede werkafspraken in een concreet actieplan
- Beter personeelsmanagement, zodat teams zich optimaal ontwikkelen
- Inzicht in de competenties die elke afdeling heeft en hoe deze beter ingezet kunnen worden in de gehele organisatie
De tien bouwstenen voor presteren zijn:
- Kerngedachte
- Kernproduct
- Kernproces
- Kernwaarden
- Kernovertuigingen
- Kerncompetenties
- Kernteam
- Kernkwaliteiten
- Kernvisie
- Kernboodschap
De eerste zes bouwstenen vormen samen het Kernprofiel.