Ontwikkel jullie kernwaliteiten
Kernkwaliteiten
Een belangrijke bouwsteen van leiderschap is het glashelder krijgen van de Kernkwaliteiten van je team of van je bedrijf. Deze bouwsteen maakt je heel erg bewust van je onderscheidend vermogen, je unique selling points. Dit zijn de zaken waarop je het verschil kunt maken tussen aan je doelen werken en daadwerkelijk presteren. Heel erg belangrijk dus om hier echt inzicht in te hebben!
Definitie van kernwaliteit
Een Kernkwaliteit is iets unieks wat een bedrijf goed kan (Hamel en Prahalad, 1990). Door de juiste combinatie van de Kerncompetenties van alle teamleden (Bouwsteen 4) ontstaat er synergie; een Kernkwaliteit. Volgens Hamel en Prahalad is het concurrentievoordeel van een onderneming hiervan afhankelijk. Uit hun onderzoek blijkt dat de mate waarin een organisatie in staat is haar Kernkwaliteiten te identificeren en te ontwikkelen, voor een groot deel het succes bepaalt.
“Luck is a matter of preparation meets opportunity.”- Oprah Winfrey |
Op z’n Nederlands
Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Niet voor niets is dit een typisch Nederlands gezegde. Hard werken en daar niet te veel eer aan ontlenen is een kenmerkende eigenschap van de protestants-christelijke cultuur die in ons land een grote stempel heeft gedrukt op de samenleving. Wij steken ons kop niet boven het maaiveld uit en het koningshuis dankt haar populariteit voor een groot deel aan “gewoon zijn”. Deze mentaliteit heeft ons land veel gebracht, we zijn een excellente handelspartner en hebben een hoog welvaartsniveau.
Een nadeel van deze “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” mentaliteit is dat we niet lang stil staan bij de dingen die goed gaan en daardoor vaak weinig kennis hebben van onze sterke punten, onze Kernkwaliteiten. Dit geldt voor zowel bedrijven als teams als individuen. In het tekstvak op de pagina hiernaast is een manier beschreven waarop je Kernkwaliteiten in kaart kunt brengen.
Duurzaamheid als KernkwaliteitIn 2010 werkte ik bij een IT-bedrijf dat duurzaamheid volledig had omarmd. Dat was toen nog heel bijzonder. In 2010 had nog niemand gehoord van People, Planet, Profit. Er was nog geen maatschappelijke discussie over gasgebruik en elektrische auto’s waren nog een grote zeldzaamheid. De CEO van het IT-bedrijf was extreem bevlogen over duurzaamheid en vervlocht het in de hele bedrijfsvoering. Medewerkers gingen auto’s met een stekker rijden en Het Nieuwe Werken werd van harte gepromoot. Duurzaamheid werd de basis van de marketingstrategie en nieuwe klanten voelden zich door het bedrijf aangetrokken. Doordat het bedrijf zo voorop liep in Nederland, werd de kwaliteit Duurzaamheid moeilijk te kopiëren. Het werd een Kernkwaliteit. |
Kernkwaliteiten bekend! En nog niet klaar…
Als organisaties een goed beeld hebben van hun kernkwaliteiten, is dat fantastisch. Maar het is niet genoeg. Helaas! Namelijk, de mate waarin bedrijven innoveren en zichzelf blijven vernieuwen is een kritische succesfactor voor de meeste Nederlandse bedrijven. Zonder te vernieuwen, verliezen bedrijven op den duur hun onderscheidend vermogen en daarmee hun bestaansrecht.
Is een kwaliteit een Kernkwaliteit?- Verschaft de kwaliteit toegang tot verschillende markten? - Draagt de kwaliteit bij aan de waardering van klanten voor het eindproduct? - Is de kwaliteit moeilijk te imiteren voor de concurrentie? - Is het antwoord drie keer ja? Dan heb je een Kernkwaliteit te pakken. |
De toegevoegde waarde van het teamEen aantal jaren geleden begeleidde ik een New Business-team. Het team bestond uit acht hele intelligente, creatieve professionals die als opdracht hadden om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Naast deze opdracht had het team weinig kaders waarbinnen zij moesten werken. De leden van het team waren van nature enthousiast en ze waren druk met gave projecten. Toch werd mijn hulp ingeroepen. Het New Business-team wilde namelijk meer toegevoegde waarde creëren voor de organisatie. Ze wilden meer focus aanbrengen en parameters ontwikkelen op basis waarvan zij konden beslissen welke projecten ze wilden uitvoeren. Met dit team ben ik aan de slag gegaan met de toegevoegde waarde die zij reeds hadden. Hun Kernkwaliteiten. We hebben voor de teamleden, het team en de hele organisatie de Kernkwaliteiten in kaart gebracht. Dit maakte het mogelijk om de toegevoegde waarde van het team in kaart te brengen. In het figuur op de bladzijde hiernaast zie je een schematische weergave daarvan. In de witte bollen staan de Kernkwaliteiten van de organisatie en in de grijze bollen de Kernkwaliteiten van het New Business-team. Door de Kernkwaliteiten zo weer te geven is het mogelijk om te zien waar er overlap zit in de Kernkwaliteiten en wat de toegevoegde waarde van het New Business-team voor de organisatie is. Zoals uit het schema blijkt, is dat hun grote innovatievermogen en snelheid. De organisatie als geheel is vooral zeer betrouwbaar en gaat voor een hele hoge kwaliteit. Het New Business-team is dus een zeer waardevolle aanvulling daarop. |
Het Kernkwadrant
Helaas brengen de Kernkwaliteiten niet alleen mooie dingen met zich mee. Elke zonnestraal heeft zijn schaduw en zo gaat dat ook met Kernkwaliteiten. In het boek Bezieling en kwaliteit in organisaties introduceerde Daniël Ofman het Kernkwadrant. Het Kernkwadrant bestaat uit vier vakken, zie afbeelding X.
- De Kernkwaliteit is het uitgangspunt.
- De Kernkwaliteit is gekoppeld aan de Valkuil. Kwaliteiten kunnen namelijk doorschieten of tegenovergestelde eigenschappen volledig wegdrukken. Hierdoor gaan ze hun doel voorbij en is je team of de organisatie niet meer effectief.
- De Uitdaging is die eigenschap die een uitdaging vormt voor een bepaalde valkuil. De Uitdaging vormt tevens de juiste aanvulling bij de eigenschap die de Kernkwaliteit
- Een Uitdaging die doorschiet wordt de Allergie. Dat is ook die eigenschap die een team met de Kernkwaliteit lastig vindt.
Een praktijkvoorbeeld van een Kernkwadrant:
- Kernkwaliteit: ‘innovatievermogen’
- Valkuil: wanneer innovatievermogen doorschiet, kan het leiden tot de Valkuil ‘veel vernieuwende projecten starten, maar niets afmaken doordat er weer iets innovatievers voorbij komt’.
- Uitdaging: de Uitdaging bij deze Valkuil is ‘projecten van A tot Z afronden’. Wanneer de Kernkwaliteit‘innovatievermogen’ en de Uitdaging ‘projecten van A tot Z afronden’ gecombineerd worden, zullen ze een mooie aanvulling van eigenschappen vormen.
- Allergie: Wanneer deze Uitdaging doorschiet, kan dat resulteren in de ‘starre, voorspelbare projecten’. Dat zal de Allergie zijn die hoort bij de Kernkwaliteit ‘innovatievermogen’
Wanneer je écht inzicht hebt in je Kernkwaliteiten, Valkuilen, Uitdagingen en Allergieën dan kun je er ook iets mee doen. Bijvoorbeeld, modererende acties bepalen voor je valkuilen. Daarvoor is het nodig om te weten waaraan jij je eigen valkuilen kunt herkennen én te weten wat er voor zorgt dat ze zich openbaren. Vervolgens maak je een plan voor wat je acties zijn nadat je in een valkuil bent gestapt of je bepaalt wat je gaat doen om te voorkomen dat je erin stapt. Tenslotte moet je hier scherp op blijven en continu oefenen. Je valkuilen zijn namelijk erg aantrekkelijk en voor je het weet…
Als je jezelf hierin traint, kun je kwaliteiten optimaal benutten en ze gebruiken om die prestaties te leveren die jij ambieert.
|
De tien bouwstenen voor presteren zijn:
- De Kerngedachte
- Het Kernproduct
- Het Kernproces
- De Kernwaarden
- De Kernovertuigingen
- De Kerncompetenties
- Het Kernteam
- De Kernkwaliteiten
- De Kernvisie
- De Kernboodschap
De eerste zes bouwstenen vormen samen het Kernprofiel.
Dit bereik je dankzij coaching van teams
- Sterker leiderschap door een betere samenwerking binnen het MT
- Vaststellen van de werkwijze die jullie als bedrijf succesvol maakt, zodat er meer grip komt op het behalen van de financiële doelstellingen
- Creëren van focus en visie voor de komende jaren dankzij goede werkafspraken in een concreet actieplan
- Beter personeelsmanagement, zodat teams zich optimaal ontwikkelen
- Inzicht in de competenties die elke afdeling heeft en hoe deze beter ingezet kunnen worden in de gehele organisatie