Een kei in de inhoud en toch delegeren. Heel veel managers en directeuren zijn inhoudelijk steengoed. Steengoed in wat hun medewerkers moeten doen.
Waarom is delegeren moeilijk?
Voor veel leiders is delegeren vaak moeilijk, doordat ze zelf het werk van hun teamleden al jarenlang hebben gedaan. En dat ze, omdat ze de beste van het team waren, vervolgens eindverantwoordelijk voor het team werden. Dit mechanisme zie je vaak bij specialistische afdelingen, zoals juridische zaken, HR, marketing enz.
Je eisen bijstellen
Veel vakinhoudelijke managers zijn vaak helemaal niet zo goed in delegeren. Ik weet uit ervaring hoe het voelt. De struggle om als HR Manager langs de zijlijn te staan als je een HR adviseur uit je team iets hoort adviseren dat nét anders is dan wat je zelf vindt… Om het het simpel te zeggen: “een zeventje” terwijl jij een negen kunt afleveren.
Controle uit handen geven
Delegeren. Je weet dat het moet, maar makkelijk is het niet om de controle over de details uit handen te geven. Met name als die controle over de details jarenlang voor werksucces gezorgd heeft. Ik ben zelf een persoon van de hoofdlijnen en sturen vanuit vertrouwen. Dus uiteindelijk vond ik als manager -na enige oefening- delegeren niet heel ingewikkeld. Toch zie in mijn praktijk dat het veel voorkomt moeite met delegeren.
Hoe wordt het makkelijker om te delegeren?
Wat bij veel van mijn klanten helpt is het inzicht in waarom ze behoefte hebben aan controle. Weten waarom details voor hen belangrijk zijn. Met dit inzicht kunnen ze op en nieuwe manier naar hun gedrag kijken. Er op reflecteren. En keuzes maken voor nieuw gedrag.
Dus hierbij de uitnodiging om te reflecteren om een situatie waarin jij het moeilijk vond om te delegeren. Wat deed je? Wat dacht je? Wat voelde je? En wat wilde je? En hoe was dat voor de medewerker aan wie je iets gedelegeerd had? Wat deed hij of zij? Wat dacht hij of zij? Wat voelde hij of zij? En wat wilde hij of zij?
Stap niet in de valkuil
Door vaste gewoontes loop je het risico steeds in dezelfde valkuil te stappen waardoor je niet groeit in je leidinggevende rol.
Een leiderschapscoach helpt je met het verkrijgen van zelfinzicht en helpt je tot een prettige werksituatie te komen. Dit is fijner voor jezelf, beter voor je team en biedt je de werk-privébalans waarnaar je verlangt.
Vind jij het soms lastig om leiding te geven? Leiderschapscoaching helpt je hierin stappen te zetten.