Elke coach werkt op een unieke manier. Ieder met zijn of haar eigen stijl van coachen. Maar zijn toch grofweg vijf coachingsstijlen te herkennen. De transformatieve coachingsstijl, de ontwikkelingsgerichte coachingsstijl, de oplossingsgerichte coachingsstijl, de resultaatgerichte coachingsstijl en mentoring. In dit artikel worden de vijf stijlen van coaching verder uitgelegd.
Maar eerst vertel ik meer over mijn eigen coachingsstijl.
Mijn stijl van coachen: Oplossingsgericht
Mijn eigen coachingsstijl is voornamelijk een oplossingsgerichte coachingsstijl. Bij mijn coaching ligt de focus vooral op het creëren van een helder beeld van wat je wilt. Waar liggen je sterke punten en welke succesverhalen heb je. Zo ontwikkel jij je creativiteit bij het vinden van oplossingen. Hierdoor ontstaan energie en doelgerichtheid.
Deze coachingsstijl heb ik mede ontwikkeld door een training Co-Active coaching, mijn studie psychologie en mijn MBA. Daarnaast ben ik ook getraind in KATA-coaching en ligt de resultaatgerichte coachingsstijl ook dicht bij mijn persoonlijkheid. Afhankelijk van de leervraag van mijn klant, kies ik een aanpak. Om op die manier een zo goed en snel mogelijk oplossingen voor de ervaren problemen te realiseren.
5 verschillen coachingsstijlen
1. Transformationele coachingsstijl
De stijl van coach stimuleert je je eigen antwoorden te vinden. De coach stel je vragen over je motieven, beweegreden en intrinsieke motivatie. Het doel hierbij is dat je door reflectie op een andere manier naar jezelf en je omgeving gaat kijken. Doordat het gaat over een interne reflectie, die niet door een ander is opgelegd, ga je meer in mogelijkheden denken. Dat zorgt voor een snelle verandering. Een transformatie.
Bij deze manier van coaching wordt er niet naar een duidelijk doel toegewerkt. Dat is niet voor iedereen even wenselijk.
Wanneer ga je naar een coach?
2. Ontwikkelingsgerichte coachingsstijl
De ontwikkelingsgerichte coachingsstijl heeft als doel het zelfsturend vermogen te verhogen. De coaching leert je hoe je je coachvraag kunt benaderen, maar ook hoe je toekomstige vergelijkbare coachvragen kunt aanpakken. Deze coachingsstijl sluit nauw aan bij de ontwikkeling past bij je levensfase.
Deze manier van coaching is erg toekomstgericht. Als je meer wilt reflecteren op het “nu” dan is deze stijl niet de meest passende voor jou.
3. Oplossingsgerichte coachingsstijl
Bij deze stijl van coaching ligt de focus vooral op het creëren van een helder beeld van wat je wilt. Waar liggen je sterke punten en welke succesverhalen heb je. Deze positieve manier van coaching stimuleert de creativiteit bij het vinden van oplossingen. Daarnaast brengt deze stijl energie en doelgerichtheid. Een voorbeeld van deze stijl is co-active coaching.
Deze stijl van coaching is gericht op halen van oplossingen uit jezelf. Wil je liever leren van een expert? Dan is mentoring meer iets voor jou.
4. Resultaatgerichte coachingsstijl
De coach als motivator. Deze stijl stimuleert het zetten van stappen om doelen te bereiken. Door het zetten van kleine stapjes ontwikkel je zelfvertrouwen. Daarnaast word je beter in staat om problemen te analyseren en kansen te herkennen. Een voorbeeld hiervan is KATA-coaching.
Deze stijl van coaching is gericht op het halen van doelen. Is voor jou ontwikkeling de weg belangrijker dan het resultaat, dan past de transformationele stijl waarschijnlijk meer bij je.
5. Mentoring
De coach deelt bij deze stijl zijn of haar levenservaring. Door het vertellen van ervaringen en verhalen biedt de coach nieuwe perspectieven. Hierbij blijft de coach weg van het geven van het geven van adviezen. Door storytelling stimuleert de coach de klant bij het oplossen van de coachvraag.
No-nonsense coaching en direct toepasbaar in de praktijk
Mijn stijl van coachen is oplossings- en praktijkgericht. Ik pas zowel Co-Active coaching als KATA-coaching toe. Simpel gezegd betekent dit dat ik focus op de persoon als geheel en wat hij/zij nodig heeft om richting te geven aan zijn leven.
Je hoeft geen urenlange gesprekken met me te voeren, omdat je als leidinggevende al druk genoeg bent. Ik zorg snel voor inzichten die makkelijk te onthouden zijn, zodat jij het direct in de praktijk kan toepassen.
Onze gesprekken mogen van mij best gezellig zijn, zolang jij naar buiten wandelt met een actieplan om er weer tegenaan te gaan. Lees meer over leiderschapscoaching.